Από την αρχαιότητα έως σήμερα
Η δερματοστιξία ή κοινώς το τατουάζ (tattoo) είναι μια αρχαία τεχνική μόνιμου χρωματισμού του δέρματος. Στην αρχαιότητα εφαρμοζόταν για θρησκευτικούς – τελετουργικούς σκοπούς, για να διαχωρίσει τις «υψηλές» τάξεις των πολιτών μιας κοινότητας ή για να σημαδέψει τις «χαμηλότερες».
Με το πέρας του χρόνου και τώρα πια στις μέρες μας το τατουάζ έχει αποκτήσει κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα, που συνήθως συνοδεύεται από μια προσωπική ιστορία.
Τις τελευταίες δεκαετίες, με την απενοχοποίηση των τατουάζ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι περνούν τις πόρτες των Tattoo Studio.
Ωστόσο παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να αφαιρέσουν ένα τατουάζ από το σώμα τους (άσχημα τατουάζ, εκτός μόδας, λάθος σημείο – πολύ εμφανή, συνδεδεμένα με κακές αναμνήσεις κλπ).
Παλαιότερα, οι τεχνικές αφαίρεσης τατουάζ ήταν εξαιρετικά επίπονες και άφηναν πολύ άσχημες ουλές και σημάδια.
Σήμερα πλέον υπάρχει η επιλογή αφαίρεσης τατουάζ με laser.
Πρώτα απ’ όλα, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι η επιτυχημένη αφαίρεση τατουάζ απαιτεί πολλαπλές συνεδρίες και εκτεταμένο χρονικό διάστημα μεταξύ αυτών (5-6 εβδομάδες το ελάχιστο – 3 μήνες ιδανικά) και της συνολικής χρονικής διάρκειας που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός για να αποβάλει τις χρωστικές.
Όσο μεγαλύτερο το τατουάζ και όσο πιο χρωματιστό, τόσο πιο δύσκολη και χρονοβόρα είναι η αφαίρεσή του.
Ένα συνηθισμένο τατουάζ μπορεί να πάρει έως και πάνω από ένα χρόνο για να «σβήσει» πλήρως.
Ως επί το πλείστον, ένα τατουάζ χρειάζεται 5-10 συνεδρίες για την πλήρη αφαίρεσή του, κάποια πιο απλά μπορεί να σβήσουν σε 5-6 συνεδρίες, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν και πάνω από 10.
Ο υπεύθυνος ιατρός δυστυχώς δεν μπορεί να γνωρίζει εξαρχής τον ακριβή χρόνο που θα χρειαστεί για την πλήρη απομάκρυνσή του, καθώς αυτό οφείλεται εξολοκλήρου στον οργανισμό του κάθε ασθενούς και στο πόσο γρήγορα αυτός είναι ικανός να επεξεργαστεί και να αποβάλλει τα μόρια της χρωστικής.
Μπορεί ωστόσο να αξιολογήσει την έκταση του τατουάζ και να ενημερώσει τον ασθενή για το πόσο εύκολα ή όχι αυτό θα αφαιρεθεί.
Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τους παρακάτω παράγοντες:
- Τύπος δέρματος
- Στρώματα του τατουάζ (αν έχει δηλ. γίνει επικάλυψη)
- Τοποθεσία του τατουάζ στο σώμα
- Χρώματα
- Ποσότητα χρωστικής κατά την εφαρμογή
- Προϋπάρχουσες ουλές/σημάδια
Επιτυχημένη αφαίρεση τατουάζ
Διαδικασία αφαίρεσης τατουάζ
Η διαδικασία αφαίρεσης τατουάζ δεν θεωρείται έντονα επίπονη, ωστόσο κατά την εφαρμογή ο ασθενής μπορεί να νιώσει πόνο ή ενόχληση (συνήθως παρομοιάζεται με την ίδια αίσθηση που έχει κάποιος όταν κάνει τατουάζ) σε επίπεδο που θεωρείται ανεκτό. Αν λοιπόν ο ασθενής έχει αντέξει την διαδικασία εφαρμογή τατουάζ είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να αντέξει και τη διαδικασία αφαίρεσης αυτού. Για να μειωθεί ο πόνος ή η ενόχληση που μπορεί να νιώσει ο ασθενής, μπορεί να εφαρμοστεί τοπική αναισθησία , στην περιοχή που στοχεύει το laser. Έτσι, μπορούν να εφαρμοστούν και πιο συνήθεις μέθοδοι τοπικής αναισθησίας όπως επιθέματα πάγου, ενέσεις λιδοκαΐνης ή κρέμες. Ο γιατρός που εφαρμόζει τη διαδικασία του laser θα κρίνει ποια μέθοδος είναι η καλύτερη ανά ασθενή.
Η αφαίρεση τατουάζ με laser δεν αφήνει ουλές ή σημάδια. Το laser στοχεύει και διαλύει τη χρωστική κάτω από το δέρμα. Μετά το πέρας των συνεδριών και την πλήρη απομάκρυνση του τατουάζ, ότι σημάδια ή ουλές παραμείνουν στο δέρμα προϋπήρχαν και πιθανότατα συνέβησαν κατά την εφαρμογή του τατουάζ, λόγω λάθος τεχνικής. Ο γιατρός που θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία μπορεί να αξιολογήσει και να ενημερώσει τον ασθενή για την κατάσταση που βρίσκεται το δέρμα του όπου υπάρχει το τατουάζ. Αν ο ασθενής το επιθυμεί και πάντα μετά το πέρας της διαδικασίας αφαίρεσης του τατουάζ, ο δερματολόγος μπορεί να επέμβει με τη μέθοδο του Fractional CO2 Laser για να ελαττώσει ή να εξαλείψει ουλές ή σημάδια που προκλήθηκαν από την εφαρμογή του τατουάζ.
Ο ασθενής θα πρέπει να προσέχει και να περιποιείται το δέρμα του – όπου εφαρμόζεται η διαδικασία αφαίρεσης του τατουάζ με laser – πολύ προσεκτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριών.
Δεν ξύνουμε και δεν πειράζουμε την περιοχή εφαρμογής για κανένα λόγο. Αν παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό και να ακολουθήσει τις οδηγίες του.
Αν ο ασθενής έχει προδιάθεση σχηματισμού χηλοειδών σε τραυματισμούς του δέρματος θα πρέπει να ενημερώσει τον υπεύθυνο γιατρό πριν από τη διαδικασία εφαρμογής του laser.
Λόγω του απόλυτου ελέγχου που έχει ο γιατρός κατά τη διαδικασία αφαίρεσης ενός τατουάζ με laser, ο υποψήφιος ασθενής μπορεί να αφαιρέσει αν θέλει μόνο ένα τμήμα αυτού (ο αριθμός των συνεδριών παραμένει όπως αναφέρεται παραπάνω) ή απλά να μειώσει την ένταση του χρώματος για να το καλύψει με νέο τατουάζ (στην περίπτωση αυτή χρειάζονται συνήθως λιγότερες συνεδρίες).
Παρενέργειες αφαίρεσης τατουάζ
Παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από την διαδικασία αφαίρεσης τατουάζ με laser είναι:
- Κοκκινίλες
- Ευαισθησία
- Πρήξιμο
- Εμφάνιση φουσκαλών
- Εμφάνιση εφελκίδων
- Μελάνιασμα
- Υπερχρωμία (σκουρότερο χρώμα στο δέρμα)
- Υποχρωμία (ανοιχτότερο χρώμα στο δέρμα)
Οι παραπάνω παρενέργειες ή κάποιες εξ αυτών είναι σύνηθες να εμφανιστούν μετά από κάθε συνεδρία, είναι προσωρινές και αποδρομούν σε χρονικό διάστημα από 1-2 μέρες έως μια εβδομάδα.
Ξανατονίζεται ότι ο ασθενής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και μεθοδικός με την περιποίηση του δέρματός του μετά από κάθε συνεδρία.